Mobil Delvacs™ historik

Under sin 90 år långa historik har Mobil Delvac™, en av världens första dieseloljor, svarat på lastbilsindustrins ständigt förändliga behov genom ständiga innovationer och prestanda. Mobil Delvac har funnits där från de tidiga ägarnas/operatörernas banbrytande arbete till dagens stora och avancerade flottor. Det har varit en svängig åktur full av utmaningar som antagits och hinder som övervunnits. Samtidigt som vi ser tillbaka på vår historik tittar vi även på vägen som ligger framför oss – och ser till att hålla lastbilarna ute på den.

1892 – Dieselmotorn uppfinns

Den tyske ingenjören Rudolf Diesel ansöker om patent på en revolutionerade motor med kompressionständning som uppkallas efter honom.
 

1925 – Delvac föds

För att hantera det höga trycket och värmen som genereras i dieselmotorer skapade forskare vid Vacuum Oil, en föregångare till ExxonMobil, en särskild oljeformulering. Vacuum Oil registrerade produkten 1925 som Diesel Engine Lubricant by Vacuum Oil, eller DELVAC. Varumärket Mobil Delvac hade fötts.
 

1930 – den första uppsvingen inom lastbilindustrin

Det ökade antalet vägar i kombination med en växande användning av luftfyllda däck och dieselmotorer i kommersiella fordon skapar den första uppsvingen inom lastbilindustrin.
 

1940 – Diesel dominerar vägarna

Dieselmotorns prestationer under andra världskriget gör den populär i kommersiella fordon under efterkrigsåren. Som en av de första oljorna utformad särskilt för dieselmotorer används Mobil Delvac i många lastbilar.
 

1956 – Motorvägar sammankopplar världen

Den amerikanska regeringen godkänner den federala motorvägslagen och finansierar byggandet av 67 000 km motorväg. Tre år senare startar FN ett projekt för motorvägsbyggen i Asien för att bygga vägar som sammankopplar asiatiska länder med varandra och med Europa. Dessa massiva motorvägsprojekt utlöser en enorm tillväxt inom lastbilindustrin.
 

1974 – Mobil Delvac™ i Ryssland

Varumärket Mobil Delvac registreras officiellt i Ryssland. Det första bemannade ExxonMobil-kontoret i Ryssland öppnar emellertid inte förrän 20 år senare, 1994.
 

1977 – Syntetiska oljor

Mobil Delvacs syntetiska HD-motorolja lanseras. Tidigare under årtiondet har ExxonMobil lanserat sin första syntetiska dieselmotorolja under namnet Mobil Delvac SHC™.
 

1983 – Mobil Delvac™ i Kina

Mobil Delvac lanseras på marknaden i Kina. 1992 används oljan vid byggande av De tre ravinernas damm på Yangtze-floden i Kina.
 

1987 – Colombia ansluter

Lojalitetsprogrammet Club Mobil Delvac lanseras i Colombia och förblir aktivt än idag.
 

1999 – Valet av långtradarkafé

Mobil Delvac blir framhållet varumärke för HD-dieselmotorolja för alla dåvarande Petro Stopping Centers, som nu är en del av TA/Petro, USA:s största kedja av långtradarkaféer.
 

2000-talet – Världsomfattande popularitet

Tack vare fortsatta innovationer och enastående prestanda är Mobil Delvac det varumärke för dieselmotorolja som miljontals lastbilschaufförer runt om i världen föredrar. 
Läs uttalanden från lastbilschaufförer
 

2005 – Hastighetsrekord

16 juli i Queensland i Australien hamnar en Kenworth T400 som använder Mobil Delvac i Guinness Rekordbok som värdens snabbaste dieseldrivna lastbil, efter att ha kört med en medelhastighet på mer än 182 kilometer i timmen på en kilometerlång bana.
 

2009 – En ny produkt

Mobil Delvac 1™ LE 5W-30 – en ny syntetisk dieselmotorolja med låg viskositet – lanseras i Europa. 2013 blir den tillgänglig i hela världen.
 
Mer information om produkten
 

2010 – Ett populärt kylmedel

Mobil Delvac Extended Life Coolant/Antifreeze väljs som framhållet kylmedel för de fler än 200 TravelCenters of America och Petro-lastbilskaféer som finns i Kanada och USA.
 

2014 – Daimler använder Mobil Delvac™

Daimler Trucks North America (DTNA) väljer att använda Mobil Delvac 15W-40 i sina fabriker för nästan alla Freightliner- och Western Star-lastbilar i klass 8. För DTNA:s bränslesnåla Freightliner Cascadia Evolution-modeller väljer företaget också Mobil Delvac som fabriksolja.
 

2014 – Grönt är skönt

Den 4 april 2014 meddelar NASCAR att Mobil Delvac 1 LE 5W-30 syntetisk dieselmotorolja ska användas för deras 65 servicefordon (och 16 generatorer) som en del av NASCAR™ Race to Green-initiativet.
 

2015 – 90 år

Den 17 februari 2015 är det 90 år sedan man ansökte om patent för Delvac dieselmotorolja. Under året kommer varumärket att fira sitt långa och produktiva partnerskap med lastbilindustrin.
 
 
 • Mobil Delvac™

  Det finns ett Mobil Delvac™-smörjmedel för varje dieselmotorbehov, från heavy-duty-oljor till fetter och kylvätskor.

  Läs mer
 • Mobil Super™

  Mobil Super™ motoroljor.

  Läs mer
 • Mobil Delvac™ Expertkunskaper

  Mobil Delvac™ är åkeriägarnas och chaufförernas val. Ta reda på vad de säger om våra produkter.

  Läs mer
 • Olja per fordonstillverkare

  Mobil Delvac har över 2 000 tillverkargodkännanden och rekommendationer från mer än 300 originaltillverkare.

  Läs mer