Körning i Europa.

Underhåll av bilen är nödvändigt före en längre bilsemester.

Om du glömmer ta med extra motorolja innan du åker, så se till att veta vilken motorolja som ska användas i din bil.

Planera resan i förväg för att undvika obehagliga överraskningar som tät trafik, vägarbeten och omdirigering.


Om du reser utomlands är det viktigt att ta särskild hänsyn till bilens underhåll, förutom de vanliga reseförberedelserna. 


”Förarna är oftast bättre förberedda för körning på vintern än på sommaren, men regelbundet underhåll med oljekontroll rekommenderas, särskilt inför längre semesterresor”, säger Krister Kronquist, teknisk rådgivare på ExxonMobil i Finland.


”På vintern kan föroreningar tränga in i motoroljan och försämra oljans smörjegenskaper. Bilarnas motorer kan därför utsättas för onödiga påfrestningar. Byt oljan vid behov. 


Det är också en bra idé att veta vilken motorolja som är bäst för din bil om du glömmer att ta med extra motorolja. När du är ute på vägarna kan det vara svårt att få hjälp att hitta rätt olja.”

Gör upp din resplan i förväg

Det är klokt att planera resan på förhand inte minst när du ska köra i Europa. 

Henkka Castrén i finska 2CV-klubben har några tips att delge till förare som planerar en bilresa i Europa. Castrén är en van resenär och har mer än 30 bilresor i Europa och har kört i totalt 24 av Europas länder. 

”Jag kontrollerar alltid om jag behöver byta oljefilter på motorn och har alltid med en reservflaska med syntetisk motorolja i bagaget”, säger Castrén.
”Jag gör alltid upp en resplan i en planeringsapp före en långresa och beräknar avståndet mellan stoppen och hur länge de varar.
”I exempelvis Tyskland finns många motorvägar, men om du hamnar i en trafikstockning kan du få stå still i timmar. Det är därför bra att lyssna på trafikinformationen och beräknade restider på den lokala trafikradion. Det är också viktigt att komma ihåg att du måste ha ett nödhjälpspaket med dig”, säger han.

Att avläsa trafiken är nyckeln till ekonomisk körning. Du kan minska bränslekostnaderna och resa mer avslappnat genom att undvika snabba inbromsningar, onödig acceleration och tomgångskörning. Genom att undvika rusningstrafik och köra med jämn hastighet kan du också hålla bränslekostnaderna på en rimlig nivå.

Även den minsta förändring av bränsleförbrukningen kan öka kostnaderna för en längre semesterresa. Nyckeln till ekonomisk körning är planering.

ExxonMobils och finska CV2-klubbens checklista:

 1. Kontrollera motorns oljenivå. Fyll på eller byt olja.
 2. Kontrollera om oljefiltret behöver bytas.
 3. Se till att det finns tillräckligt med kylvätska i kylsystemet för varma sommardagar.
 4. Se till att ta med en reservflaska med motorolja.
 5. Kontrollera torkarbladen. Byt ut slitna torkarblad. Fyll på spolarvätskebehållaren.
 6. Kontrollera däcktyp, däcktryck och inställning före resan, särskilt om du har tung last i bilen. Kontrollera att bilens belysning inte påverkas av den tunga lasten.
 7. Planera resan långt i förväg och se till att det finns tillräckligt med bränsle- och servicestationer längs vägen.
 8. Planera om möjligt färdvägen på förhand med en GPS.
 9. Om du kör en gammal bil är det också bra att packa med en verktygslåda på längre turer.
 • Vinterkjöring tips

  Råd till körsäkerhet på vintern. Upptäck hur Mobil 1™ motorolja kan erbjuda dig bra prestanda vid låga temperaturer.

  Läs mer
 • Sommarkörning

  ExxonMobils tips för semesterkörning - Mobil 1™ Ekonomisk körning och underhåll av bilen hjälper till att få bukt på kostnaderna trots bränslepriser som skjuter i höjden.

  Läs mer