Sommarkörning

Även en liten förändring av bränsleförbrukningen kan ge ökade kostnader och du kanske kör längre avstånd under sommaren vid semesterresan eller på utfärder. Därför ska du kontrollera bilen noga innan du ger dig ut på sommarresor. Efter vintern kan motorn påverkas av föroreningar som sot, smuts, vatten eller bränsle i oljan. Föroreningarna försämrar oljans smörjande egenskaper, så du bör kontrollera och byta den inför en längre resa.

Planering är nyckeln till ekonomisk körning.

Förutom regelbundet underhåll är ekonomisk körning en faktor som är fördelaktig för bilar och motorer under sommaren. Du kan minska bränsleförbrukningen genom att undvika snabb inbromsning, onödig acceleration, tomgångskörning och rusningstrafik. För att undvika omvägar bör du planera körvägen i förväg och använda din GPS. Om du inte har någon kan du be dina passagerare att hjälpa till att hitta rätt.

Hitta rätt olja för din bil

På webbplatsen om Mobil 1™ hittar du ett lättanvänt oljeväljarverktyg som hjälper dig att välja rätt olja för olika bilmärken och modeller.
 
Många biltillverkare rekommenderar användning av syntetiska smörjmedel som smörjer oavsett driftstemperatur och körförhållanden. De minskar friktionen i motorn och skyddar den mot haveri. Du bör vara uppmärksam på vilken mängd och kvalitet av motorolja som ska väljas eftersom det direkt påverkar bränsleförbrukningen.

ExxonMobils checklista för smart semesterkörning:

 1. En ren, väl underhållen bil är säkrare och bekvämare och drar mindre bränsle. Ditt körsätt påverkar också bränsleförbrukningen. Vad bör du tänka på när du förbereder din resa denna sommar?
 2. Kontrollera däcktyp, däcktryck och justera innan du påbörjar resan.
 3. Din bil förtjänar också en tvätt innan du ger dig iväg. Rengör grundligt utvändigt och invändigt. Torka av och vaxa ytan efter tvätt. Dammsug och torka rent bilen invändigt. Kom ihåg att putsa vindrutan och alla sidorutor på insidan.
 4. Kontrollera torkarbladen. Byt ut dem om de är utslitna. Fyll på spolarvätskebehållaren.
 5. Se till att det finns tillräckligt med kylvätska i kylsystemet för varma sommardagar.
 6. Kontrollera motorns luftfilter genom att se om filterpapperet har mörknat och byt vid behov. Det är också en god vana att byta luftfilter en gång om året.
 7. Prova bromsarna. Bromsvätskan ska bytas ut minst vartannat år och detta kan du be din verkstad utföra. 
 8. Många biltillverkare rekommenderar användning av syntetiska smörjmedel som smörjer oavsett driftstemperatur och körförhållanden. De minskar friktionen i motorn och skyddar den mot haveri. Du bör vara uppmärksam på vilken mängd och kvalitet av motorolja som ska väljas eftersom det direkt påverkar bränsleförbrukningen.
 • Vinterkjöring tips

  Råd till körsäkerhet på vintern. Upptäck hur Mobil 1™ motorolja kan erbjuda dig bra prestanda vid låga temperaturer.

  Läs mer
 • Körning i Europa

  En körsemester i Europa är ett bra alternativ för en vanlig semester. Du kan vara säker på att ha en trevlig resa om du planerar din rutt i förväg.

  Läs mer