Turboladdare vs överladdning

Turboteknik och överladdning med kompressor kan ibland förväxlas. Det händer ofta att man tror att det är samma sak. Det finns dock några viktiga skillnader som gör att de hamnar i helt olika fack inom motortekniken.

Turboaggregat och Kompressorer: Induktion


Innan vi diskuterar skillnaderna kan det vara bra att veta vilka likheter som finns mellan turboaggregat och kompressorer ur teknisk synpunkt. Både turboaggregat och kompressorer är drivna induktionssystem. Båda systemen använder kompressorer för att trycka in komprimerad luft i motorn. Den komprimerade luften innehåller mer syre, vilket ger en ökad förbränningseffekt i motorn.

Den huvudsakliga skillnaden mellan systemen är hur de drivs. I ett turboaggregat används motorns avgaser för att driva en turbin och en kompressorfläkt. Däremot drivs en kompressor mekaniskt av motorn – en remskiva driver kompressorfläkten via en utväxling.


Turboladdare har fått ett ny tillämpning i moderna motorer


De är mest kända för sin användning i högpresterande bilar och tävlingsbilar och såväl turboaggregat som kompressorer kan öka motorernas effekt betydligt. Turboladdare har dock på senare tid vunnit framgångar på de stora volymmarknaderna och används numera av de stora biltillverkarna på grund av sina bränsleekonomiska fördelar. 

Även om kompressortekniken fortfarande är aktuell i bilindustrin, spelar den ingen betydande roll i branschens fokuserande på bränsleekonomi. Det främsta skälet att använda kompressor är att öka motoreffekten. Oavsett hur de används skapar turboaggregat och kompressorer extrema driftförhållanden vilket innebär högre krav på motoroljan. Mobil 1™ ger beprövade prestanda för de tuffaste driftsförhållandena. Det är därför biltillverkare med berömda turboladdade motorer (t.ex. Mercedes-AMG, Porsche) och med kompressormatade motorer (t.ex. Corvette) använder Mobil 1 för fabriksfyllning för vissa av sina bilmodeller.
 • Mobil 1™ motoroljor

  Lösningar för alla behov

 • Hur skyddar Mobil Super™ motorn?

  När det gäller motorskydd, gör oljans molekylära sammansättning verklig skillnad..

  Läs mer
 • Engine Oil Guarantee

  Genom framtida service med Mobil 1™ syntetiska motoroljor kan vi garantera att din motor kommer att vara felfri*. Denna extra trygghet tillhandahåller vi utan kostnad.

  Läs mer
 • Hur långt kan avancerad vetenskap ta dig?

  Mobil 1™ avancerade helsyntetiska motorolja omvandlas på molekylnivå och levererar fantastisk prestanda för din motor.

  Läs mer
 • Mobil 1™ tillför exceptionell prestanda under extrema förhållanden

  Motorn är känslig vid uppstart. Därför kan valet av rätt motorolja göra stor skillnad.

 • Hybridfordon

  Lär dig mer om de olika typerna av hybridbilar och hur motoroljan Mobil 1™ skyddar motorernas bränsleeffektiva konstruktioner.

  Läs mer
 • Start-stopp system

  Lär dig mer om hur ett stop-start-system arbetar och resultaten av testerna av Mobil 1™ under extrema start-stopp-förhållanden.

  Läs mer