Tips om vinterkörning

Ha en flaska motorolja i bilen under vintermånaderna.

När julen närmar sig är det vanligt att bilförare ger sig ut på längre resor än annars. Vissa underhållsmoment, exempelvis kontroll av oljenivån och spolarvätskan, bör göras före varje resa. I områden där det kan bli särskilt kallt rekommenderas användning av syntetisk motorolja. Det beror på att syntetisk olja förblir effektiv även vid låga temperaturer.
 
Trots det svåra väder som vintern ofta innebär ger sig många familjer ut på resor lång väg hemifrån. Med tanke på detta bör bilen vara förberedd på lämpligt sätt för resan innan du ger dig iväg, vilket betyder kontroll av oljenivån och spolarvätskan. 
 
Annat att tänka på som vinterförhållandena kan innebära är dålig sikt. Utslitna torkarblad fortsätter att brytas ner och detta sker ännu snabbare vid användning i låga temperaturer.

Kontrollera däcktrycket

Många glömmer att kontrollera trycket i däcken Inför längre resor och i kallt väder är det viktigt att justera däcktrycket på bilen.
 
Däcktrycket ska vara något högre än vanligt i kallt väder. Genom korrigering av däcktrycket minskas bränsleförbrukningen och väggreppet förbättras. För lågt däcktryck är en säkerhetsrisk och kan påverka bilens manövrerbarhet.
 
Information om tillverkarens rekommenderade däcktryck finns i bilens instruktionsbok eller kan ges av en däckverkstad.

Undvik kallstarter

En start i kallt väder är påfrestande för motorn. Det är en god vana att värma motorn före både korta och långa resor. På vintern är det klokt att köra motorn så ofta söm möjligt för att undvika att motorn blir kall. 
 
Under de första kilometerna på resan förbrukar en uppvärmd motor betydligt mindre bränsle än en kall motor. Om motorn får kylas ner för ofta under en långresa och om det inte finns någon plats där bilen kan hållas varm (även på resmålet) kan kostnaden för resan bli överraskande hög. 
  • Sommarkörning

    Exxon Mobils tips för semesterkörning - Mobil 1™ Ekonomisk körning och underhåll av bilen hjälper till att få bukt på kostnaderna trots bränslepriser som skjuter i höjden.

    Läs mer
  • Körning i Europa

    En körsemester i Europa är ett bra alternativ för en vanlig semester. Du kan vara säker på att ha en trevlig resa om du planerar din rutt i förväg.

    Läs mer